Hup, de tuin in
Om jouw tuin klaar te maken voor de lente, delen Zuid-Tiroolse boerinnen hun beste tips.
Om jouw tuin klaar te maken voor de lente, delen Zuid-Tiroolse boerinnen hun beste tips.
Wanneer in maart de natuur ontwaakt uit de winterslaap, beginnen de eerste werkzaamheden in de boerentuin. In het voorjaar is het tijd om de grond om te spitten, te planten, te zaaien en te wateren. De Zuid-Tiroolse boerinnen zijn trots op hun tuin en bewerken deze met veel ijver en liefde. Om alles goed te laten groeien en bloeien, hebben ze een paar heel speciale trucjes.
Tip 1: Grond losmaken
Na de vele vorstnachten in de winter, moet je de tuingrond minstens twee keer omspitten. De ijverigste helpers hierbij zijn de regenwormen. Deze kun je tijdens een regenbui verzamelen en weer in je tuin uitzetten. Door de losgemaakte grond wordt de beluchting van de aarde bevorderd en kan het water diep in de bodem doordringen. Bovendien wordt het voor planten makkelijker om wortel te schieten.
Na het werk is het onkruid in de losse aarde gemakkelijk te verwijderen. Maar vergeet niet: onkruid is ook nuttig. In pas aangeplante bedden beschermt het tegen uitdroging. Dus niet alles meteen wieden.
Tip 2: Let op de maanfasen
Als je je tuin afstemt op het ritme van de maan, word je beloond met gezonde planten en een rijke oogst. De maan bepaalt dus wanneer je precies moet planten en zaaien. Het juiste moment heeft invloed op de groei van de planten en hun weerstand tegen onkruid en plagen. Wortelgewassen moet je bij afnemende maan planten of zaaien, en alles wat naar de zon toe groeit, bij toenemende maan."
Tip 3: Jonge planten beschermen
Zodra het in het voorjaar een paar weken aanhoudend mild is, kun je beginnen met het planten van de eerste wortel- en sla-planten en kruiden. Je moet jonge planten alleen in warme aarde zetten en ze in de eerste dagen meerdere keren royaal water geven. Een vliesdoek beschermt bovendien tegen koude temperaturen. Met sommige planten moet je echter wachten tot de IJsheiligen voorbij zijn. Volgens een oude boerenwijsheid zorgen deze namelijk tot 15 mei nog voor vorstnachten. En zoals je wellicht weet, verdragen sommige kruiden, evenals courgette, komkommers, tomaten en bonen geen vorst. Een echt wondermiddel in de tuin is schapenwol! Het houdt niet alleen gevoelige planten warm en vochtig, maar is ook uitstekend geschikt als duurzame meststof.
Tip 4: Bomen en heggen snoeien
Niet alleen de tuin, maar ook fruitbomen en heggen moeten in het voorjaar klaargemaakt worden voor het nieuwe jaar. Zodra de temperaturen niet meer onder de 0° C zakken, is het tijd om te snoeien. Door terug te snoeien bevorder je een dichte, gelijkmatige en gezonde groei. Bij bloeiende struiken kan het moment iets later zijn – dat hangt af van het bloeimoment. Tegen de piek van de lente zijn de gesnoeide heggen en bomen goed hersteld en kunnen ze weer gaan groeien. Het snoeiafval kun je versnipperen en als meststof over de wortels verspreiden.