We willen mensen
vertrouwd maken met
het boerenleven in Zuid-Tirol
Allemaal aan één tafel:
een ervaring die beklijft
Een unieke plek
met een unieke sfeer
Met de auto vanuit Bolzano rijd je over de weg naar Jenesien. Vlak voor de derde tunnel sla je linksaf een smalle weg in (let op het bord). Na 300 m vind je de Föhrnerhof.
Te voet begint de Glaninger Ochsenweg van Gries naar Glaning achter de oude parochiekerk in Gries (route nr. 9) en leidt direct langs de Föhrnerhof (volg de borden). Zowel vanuit Bolzano als vanuit Glaning is het 40 min. lopen.
Föhrnerhof, Glaningerweg 19, 39100 Bolzano
Inzichten
De thuisbasis van de kookschool
Op de Föhrnerhof komen boerderij, wijnmakerij en kookkunst samen. Leer de veelzijdigheid van de boerderij in één adem kennen.
Föhrnerhof
Een lang succesverhaal
De Föhrnerhof met zijn gastheren en treffende verhalen biedt nog steeds boeiende inzichten in zijn eeuwenoude geschiedenis.
1135
Een historische boerderij
Het Föhrnerhof boven Bolzano werd al in het begin van de 12e eeuw in documenten genoemd. Toen al werd er op de boerderij wijn geproduceerd, die aantoonbaar aan Gries werd verkocht.
1922
Naar het wijnlokaal bij de Föhrner
Vele tientallen jaren geleden opende de boerderij, die werd gebruikt voor de wijnproductie, in de oogsttijd haar deuren als wijnlokaal. Deze speciale plek is altijd gebruikt om gasten te ontvangen en te onthalen. Al in 1922 werd de Föhrner vermeld als wijnlokaal in het adresboek van de stad Bolzano en de marktstad Gries.
1995
De familie Bracchetti neemt zijn intrek
Als ervaren wijnhandelaarsfamilie vervulde de familie Bracchetti uit Bolzano hun levenslange droom om een landbouwbedrijf te kopen, de Föhrnerhof boven Gries bij Bolzano. Dankzij hun jarenlange ervaring in de wijnbouw kon de familie Bracchetti haar kennis perfect toepassen op de wijnboerderij Föhrner. De boerderij werd uitgebreid gerenoveerd en compleet aangepast aan de omstandigheden en vernieuwd.
De familie Bracchetti staat erom bekend nieuwe dingen te durven proberen. Moeder Bruni probeerde het in de keuken van de buschenschank en leerde door de jaren heen wat typisch is voor een uitstekende kok. Dochter Karin nam als carrièreswitcher al snel de organisatie van de boerderij over. Ze had eerder als employé in het management gewerkt, maar nu gebruikt ze haar kennis en ervaring het liefst op de boerderij. Karin werd al snel servicemanager en verdiepte haar kennis van wijn.
2002
Opening van buschenschank Föhrner
De Föhrnerhof opende in nieuwe luister als buschenschank op de Guntschnaberg. Moeder Bruni leidde de keuken en perfectioneerde haar passie voor pastagerechten en vooral voor haar flinterdunne knoedels, waaraan niemand zo snel kon tippen. Dochter Karin droeg ook voortdurend nieuwe ideeën en verbeteringen aan in de verbouwde buschenschank en brengt nog steeds nieuwe energie in de boerenkamer in de Föhrner. Vanaf het begin werkte Karin nauw samen met Roter Hahn en runde haar boerencafé volgens hun kwaliteitscriteria.
2015
Boerencafé van het jaar Roter Hahn
In 2015 werd de Föhrner door Roter Hahn uitgeroepen tot boerencafé van het jaar. De uitstekende wijnen van de Föhrner, maar ook het compromisloze gebruik van de eigen grondstoffen van de boerderij en de zorgvuldige verwerking ervan hebben hieraan bijgedragen. Doorslaggevend voor de prijs was de route naar meer kwaliteit op de boerderij. Karin heeft altijd veel gevoel gehad voor het verbeteren van dingen. Ze besloot om minder tafels in de buschenschank te zetten en zo minder zitplaatsen te bieden aan haar gasten. Zo gaf ze het bedrijf meer ademruimte. Deze manier van kwaliteitsverbetering maakte het voor moeder Bruni makkelijker om in de keuken te werken en zorgde voor nog meer genot op het bord, en Karin had hierdoor ook meer aandachtiger voor haar gasten.
2019
De rust keert terug
Na lang wikken en wegen besloten Karin en haar gezin om de buschenschank te sluiten. Vooral het personeelstekort maakte het voor de familie onmogelijk om hun boerencafé in de gebruikelijke kwaliteit voort te zetten. Er brak een nieuw tijdperk aan op de Föhrnerhof, waarin het wat rustiger werd op de Guntschnaberg.
2023
Een nieuw tijdperk
In 2023 opende de Föhrnerhof zijn deuren weer. De Roter Hahn Kookschool kreeg hier haar thuis. Samen met Roter Hahn verwelkomen Karin en haar zoon Max gasten in de Roter Hahn Kookschool. Er worden kookevenementen aangeboden met ervaren koks, waarbij traditioneleboerengerechten met nieuwe interpretaties en regionale producten worden bereid en gegeten. Een nieuw begin dat trouw blijft aan de filosofie van de voormalige buschenschank en mensen nu weer vertrouwd maakt met het boerenleven in Zuid-Tirol.