&noscript=1 /> De kookschool op de boerderij in Zuid-Tirol
 
De kookschool op de boerderij in Zuid-Tirol
De kookschool op de boerderij in Zuid-Tirol

We willen mensen
vertrouwd maken met
het boerenleven in Zuid-Tirol

Array
De kookschool op de boerderij in Zuid-Tirol

Allemaal aan één tafel:
een ervaring die beklijft

Array
De kookschool op de boerderij in Zuid-Tirol

Een unieke plek
met een unieke sfeer

Locatie

Locatie

De kookschool op de boerderij

De kookschool op de boerderij

Onvergetelijke inzichten met een uniek uitzicht, dat beleef je in de Roter Hahn Kookschool op de Föhrnerhof. De gezellige gastenruimte en de hartelijke sfeer geven je een gevoel van gezellig samenzijn en laten je onderdompelen in de wereld van het boerenleven

 

Aankomst bij de Roter Hahn Kookschool

Warme kookgeuren vullen de lucht, de stad toont fonkelende lichtjes en een adembenemend uitzicht op de gloeiende rozentuin lonkt in de verte. Op de gedekte tafel, een grote 'tavolata', staan wijnglazen en borden klaar voor een gezellige avond. Om ervoor te zorgen dat de tafel gevuld is met fijne lekkernijen, ga je zelf aan de slag in de vertrouwde ruimtes van de voormalige buschenschank.

Onvergetelijke inzichten met een uniek uitzicht, dat beleef je in de Roter Hahn Kookschool op de Föhrnerhof. De gezellige gastenruimte en de hartelijke sfeer geven je een gevoel van gezellig samenzijn en laten je onderdompelen in de wereld van het boerenleven

 

Aankomst bij de Roter Hahn Kookschool

Warme kookgeuren vullen de lucht, de stad toont fonkelende lichtjes en een adembenemend uitzicht op de gloeiende rozentuin lonkt in de verte. Op de gedekte tafel, een grote 'tavolata', staan wijnglazen en borden klaar voor een gezellige avond. Om ervoor te zorgen dat de tafel gevuld is met fijne lekkernijen, ga je zelf aan de slag in de vertrouwde ruimtes van de voormalige buschenschank.

De Föhrner wordt omgeven door de wijngaarden van de Guntschnaberg in Bolzano en ligt tussen hoog- en middelgebergte. Deze wijnboerderij biedt je een mediterrane sfeer en laat je genieten van typische Zuid-Tiroolse wijnen. De Föhrner is altijd al een plek geweest om te genieten en te ontdekken.

n de voormalige buschenschank komen al jaren vele gasten proeven en ze worden hartelijk ontvangen door boerin Karin en haar familie. Lokale producten en traditionele boerengerechten hebben altijd op het menu gestaan. Ook de eigen wijn van de boerderij kwam op tafel. Boerin Karin heeft met haar wijnen allang een plek veroverd in het mannelijke domein van de wijnboeren, en tot op de dag van vandaag sleutelt ze elk jaar aan haar jaargangen om haar wijn te serveren aan de gasten van de kookschool. 

Fijne wijnen

Op de Guntschnaberg boven Bolzano genieten chardonnay, gewürztraminer, vernatsch en lagrein van 's ochtends vroeg tot 's avonds laat van talrijke zonnestralen. Om het beste uit de druiven te halen, verfijnt Karin haar witte en rode wijnen naar eer en geweten en controleert ze jaarlijks hun kwaliteit. Afhankelijk van temperatuur en weer en de invloed van haar jarenlange ervaring komt er elk jaar een bijzonder aroma in het wijnvat. 

Van de tuin naar de keuken

Verser dan dit kan niet - de groenten en zorgvuldig verzorgde kruiden uit de eigen tuin van de boerderij worden naargelang de beschikbaarheid gebruikt in de keuken van de kookschool. Wat overblijft wordt verwerkt en geconserveerd door Karin, haar zoon Max en haar moeder Bruni. 

Vertrouwd en authentiek 

Gastheerschap heeft de familie Bracchetti altijd in het bloed gezeten. Je wordt op een informele en vriendelijke manier met zorgen omringd, zodat je je thuis voelt. De huiskamersfeer die Karin heeft opgeroepen in de veranda laat je opgaan in een gezellige sfeer en het dagelijkse boerenleven voelen, zodat je de tijd even kunt vergeten. Op de Föhrnerhof, de thuisbasis van kookschool Roter Hahn, wordt je verwacht. Waar wacht je nog op?

Lees meer Lees minder
Max en Karin
De route naar de Föhrner
Aankomst
Aankomst
De route naar de Föhrner
De route naar de Föhrner

Met de auto vanuit Bolzano rijd je over de weg naar Jenesien. Vlak voor de derde tunnel sla je linksaf een smalle weg in (let op het bord). Na 300 m vind je de Föhrnerhof.
Te voet begint de Glaninger Ochsenweg van Gries naar Glaning achter de oude parochiekerk in Gries (route nr. 9) en leidt direct langs de Föhrnerhof (volg de borden). Zowel vanuit Bolzano als vanuit Glaning is het 40 min. lopen. 

 

Föhrnerhof, Glaningerweg 19, 39100 Bolzano

Inzichten

De thuisbasis van de kookschool

 

Op de Föhrnerhof komen boerderij, wijnmakerij en kookkunst samen. Leer de veelzijdigheid van de boerderij in één adem kennen.    

Föhrnerhof

Een lang succesverhaal

 

De Föhrnerhof met zijn gastheren en treffende verhalen biedt nog steeds boeiende inzichten in zijn eeuwenoude geschiedenis. 

1135

Een historische boerderij

Het Föhrnerhof boven Bolzano werd al in het begin van de 12e eeuw in documenten genoemd. Toen al werd er op de boerderij wijn geproduceerd, die aantoonbaar aan Gries werd verkocht.

1922

Naar het wijnlokaal bij de Föhrner

Vele tientallen jaren geleden opende de boerderij, die  werd gebruikt voor de wijnproductie, in de oogsttijd haar deuren als wijnlokaal. Deze speciale plek is altijd gebruikt om gasten te ontvangen en te onthalen. Al in 1922 werd de Föhrner vermeld als wijnlokaal in het adresboek van de stad Bolzano en de marktstad Gries. 

1995

De familie Bracchetti neemt zijn intrek

Als ervaren wijnhandelaarsfamilie vervulde de familie Bracchetti uit Bolzano hun levenslange droom om een landbouwbedrijf te kopen, de Föhrnerhof boven Gries bij Bolzano. Dankzij hun jarenlange ervaring in de wijnbouw kon de familie Bracchetti haar kennis perfect toepassen op de wijnboerderij Föhrner. De boerderij werd uitgebreid gerenoveerd en compleet aangepast aan de omstandigheden en vernieuwd. 

De familie Bracchetti staat erom bekend nieuwe dingen te durven proberen. Moeder Bruni probeerde het in de keuken van de buschenschank en leerde door de jaren heen wat typisch is voor een uitstekende kok. Dochter Karin nam als carrièreswitcher al snel de organisatie van de boerderij over. Ze had eerder als employé in het management gewerkt, maar nu gebruikt ze haar kennis en ervaring het liefst op de boerderij. Karin werd al snel servicemanager en verdiepte haar kennis van wijn.

2002

Opening van buschenschank Föhrner

De Föhrnerhof opende in nieuwe luister als buschenschank op de Guntschnaberg. Moeder Bruni leidde de keuken en perfectioneerde haar passie voor pastagerechten en vooral voor haar flinterdunne knoedels, waaraan niemand zo snel kon tippen. Dochter Karin droeg ook voortdurend nieuwe ideeën en verbeteringen aan in de verbouwde buschenschank en brengt nog steeds nieuwe energie in de boerenkamer in de Föhrner. Vanaf het begin werkte Karin nauw samen met Roter Hahn en runde haar boerencafé volgens  hun kwaliteitscriteria. 

2015

Boerencafé van het jaar Roter Hahn

In 2015 werd de Föhrner door Roter Hahn uitgeroepen tot boerencafé van het jaar. De uitstekende wijnen van de Föhrner, maar ook het compromisloze gebruik van de eigen grondstoffen van de boerderij en de zorgvuldige verwerking ervan hebben hieraan bijgedragen. Doorslaggevend voor de prijs was de route naar meer kwaliteit op de boerderij. Karin heeft altijd veel gevoel gehad voor het verbeteren van dingen. Ze besloot om minder tafels in de buschenschank te zetten en zo minder zitplaatsen te bieden aan haar gasten. Zo gaf ze het bedrijf meer ademruimte. Deze manier van kwaliteitsverbetering maakte het voor moeder Bruni makkelijker om in de keuken te werken en zorgde voor nog meer genot op het bord, en Karin had hierdoor ook meer aandachtiger voor haar gasten.

2019

De rust keert terug

Na lang wikken en wegen besloten Karin en haar gezin om de buschenschank te sluiten. Vooral het personeelstekort maakte het voor de familie onmogelijk om hun boerencafé in de gebruikelijke kwaliteit voort te zetten. Er brak een nieuw tijdperk aan op de Föhrnerhof, waarin het wat rustiger werd op de Guntschnaberg. 

2023

Een nieuw tijdperk

In 2023 opende de Föhrnerhof zijn deuren weer. De  Roter Hahn Kookschool kreeg hier haar thuis. Samen met Roter Hahn verwelkomen Karin en haar zoon Max gasten in de Roter Hahn Kookschool. Er worden kookevenementen aangeboden met ervaren koks, waarbij traditioneleboerengerechten met nieuwe interpretaties en regionale producten worden bereid en gegeten. Een nieuw begin dat trouw blijft aan de filosofie van de voormalige buschenschank en mensen nu weer vertrouwd maakt met het boerenleven in Zuid-Tirol.