Appelbloesem
Op naar een zee van bloesems
Wanneer het snoeien in het voorjaar is voltooid, duurt het niet lang meer tot de appelbomen in bloei komen. Dan domineren twee kleuren het landschap: roze en wit. Een paradijselijk natuurspektakel dat heel Zuid-Tirol onderdompelt in een zee van bloesems.
Wanneer het snoeien in het voorjaar is voltooid, duurt het niet lang meer tot de appelbomen in bloei komen. Dan domineren twee kleuren het landschap: roze en wit. Een paradijselijk natuurspektakel dat heel Zuid-Tirol onderdompelt in een zee van bloesems.
Zuid-Tirol is het grootste aaneengesloten appelteeltgebied van Europa. Boeren telen er al appels sinds de 16e eeuw. De appelgebieden langs de Etsch en in het lagere Eisacktal worden verwend met veel zon en weinig neerslag. 's Nachts waait er een frisse bries. Dit klimaat is ideaal voor het telen van appels. Er worden ongeveer 20 soorten geoogst, van zoet tot zuur, van mild tot aromatisch. Wanneer je begin april met vakantie bent op een fruitboerderij, toveren meer dan 18.000 hectare appelbomen het dal om in een zee van bloesems.
Zwerftocht door een zee van bloesems
Een boerderijvakantie in Zuid-Tirol in de appelbloesemtijd is een feest voor de zintuigen. Al 's morgens kun je vanuit je vakantiewoning of kamer een glimp opvangen van de betoverende schoonheid van de appelbloesems. Bij het ontbijt op het terras omringt de geur van duizenden appelbloesems je. Warme temperaturen lokken je naar buiten en bieden de ideale omstandigheden voor ontspannende fietstochten in het dal. De milde lentezon schijnt in je gezicht als je door de bloeiende appelweiden rijdt. Met voortdurend uitzicht op de eindeloze uitgestrektheid van een zee van bloesems. De kleurenpracht markeert het begin van een arbeidsintensieve periode voor de fruittelers. Het is nog een lange en bewogen weg naar de overvloedige oogst in de herfst, waarover de boer je graag meer vertelt.
Koude vriesnachten
Zodra de bomen beginnen te bloeien, is de boer op zijn hoede om zijn oogst veilig te stellen. Als het 's nachts kouder wordt moet bij temperaturen onder het vriespunt de zogenaamde vorstberegening worden geactiveerd. Hiervoor gebruiken de fruittelers in Zuid-Tirol hun irrigatiesystemen. De bomen worden besproeid, de bloesems bevriezen en blijven daardoor intact. Dankzij die "ijsmantel" daalt de temperatuur van de appelbloesems nooit tot een gevaarlijk niveau. De boeren houden in het voorjaar de wacht en houden elkaar op de hoogte. Als de temperatuur richting 0 graden Celsius zakt, klinkt een sirene om te waarschuwen voor het gevaar in de boomgaarden. De moderne boer heeft al een app op zijn mobiele telefoon geïnstalleerd om hem voor de vorst te waarschuwen. De volgende morgen schitteren de ijzige appelbomen in de zon. Een spektakel dat niet alleen mooi is, maar ook enorm belangrijk.