brood en banket
Walnotenbrood
Walnotenbrood
Centrale plek op veel boerderijen: de notenboom. Wanneer de voedzame vruchten eenmaal zijn gekraakt, kan er een ontbijtbrood van worden gemaakt.
Franz Weifner
Boer van de Boerderij Roanerhof
Ingrediënten
10 broden
120 MIN.
- Voor het gistdeeg:
-
200 gtarwebloem, fijn
-
ca. 100 mllauwwarm water
-
ca. 1 gverse gist
300
g
tarwebloem, fijn
300
g
roggemeel, fijn
200
g
volkoren roggemeel
200
g
walnoten
900
ml
lauwwarm water
24
g
verse gist
5
g
suiker
20
g
zout
Bereiding - Walnotenbrood
-
1.StapBereid eerst het voordeeg: roer 1 g gist met 100 ml water door 200 g tarwemeel. Laat rusten bij ongeveer 24° C gedurende ten minste 5 en liefst 10 uur.
-
2.StapDoe de rest van de meelsoorten in een kom en los de gist met de suiker op in het water, roer goed door de bloem en laat 15 min. rijzen.
-
3.StapVoeg walnoten, zout en voordeeg van gist toe en roer gedurende 10 minuten krachtig.
-
4.StapDek het deeg af en laat het 30 minuten rijzen.
-
5.StapVorm op een met bloem bestoven werkvlak 10 lange strengen en leg deze op de bakplaat.
-
6.StapLaat opnieuw 20 min. rusten en bak af op 200° C gedurende ca. 20 min.
-
Veel succes