brood en banket
Schüttelbrot
Schüttelbrot
Schüttelbrot is een hard knapperig platbrood dat wordt geschud voordat het wordt gebakken. Het wordt traditioneel gegeten bij de Marende.
Robert Gurndin
Boer van de boerderij Unich
Ingrediënten
10stuks
150 MIN.
-
80 gzuurdesem
-
20 ggist
-
660 gvolkorenroggemeel
-
330 gvolkorentarwemeel
-
2 elkruiden (karwij, venkel, anijs, broodklaver)
-
1100 mlwater
-
2 gzout
Bereiding - Schüttelbrot
-
1.StapDoe het zuurdesem en de gist in warm water, voeg het meel en de kruiden toe en kneed gedurende minstens 10 minuten. Laat het deeg ongeveer 60 minuten rusten tot het goed gerezen is.
-
2.StapVorm vervolgens met de hand ronde knoedels met een gewicht van 120 tot 160 g en leg ze op een plank die vooraf met een doek is bedekt en met zemelen is bestrooid. Laat de knoedels rusten tot ze scheuren krijgen (ca. 30 minuten).
-
3.StapSchud de knoedels dan op een ronde houten plank met draaiende en op-en-neergaande bewegingen in een dunne en uitgerekte vorm. Bak het schüttelbrot ca. 30 minuten in de oven op ongeveer 180 °C.
-
Veel succes