Pasen
Van palmtak naar paasnest
Schattige paashazen, bloeiende paasboeketten en bontgekleurde eieren: zo komt de kleur erin. Pasen is een bijzondere tijd op de boerderijen in Zuid-Tirol.
Schattige paashazen, bloeiende paasboeketten en bontgekleurde eieren: zo komt de kleur erin. Pasen is een bijzondere tijd op de boerderijen in Zuid-Tirol.
Wanneer in Zuid-Tirol de natuur ontwaakt, de boerderij tot leven komt en het werk op het land en in de boerentuinen zijn gang gaat, dan is het Pasen. De warme zonnestralen nodigen uit om buiten te vertoeven en te genieten van de kleine dingen in het leven: geluiden waarnemen, kleuren voelen, het voorjaar ruiken. Wanneer je rond Pasen vakantie viert op de boerderij, staan je veel verrassingen te wachten. Vrijlopende gelukkige kippen leggen jouw persoonlijke paasei en de pluizige paashazen in de wei laten zich graag aaien en voeren. Tegelijkertijd is Pasen op de boerderij een tijd van gebruiken, die je bij een verblijf in een vakantiewoning of kamer van dichtbij kunt meebeleven. Deze tradities worden nog steeds geleefd en in ere gehouden door de boerenfamilies in Zuid-Tirol.
Natuurlijk en kleurrijk
Bontgekleurde paaseieren mogen absoluut niet ontbreken bij dit traditionele feest. Op de boerderijen in Zuid-Tirol komen de eieren rechtstreeks uit het kippenhok. Het verven is meestal een familieaangelegenheid en vindt in de regel plaats op Witte Donderdag. De hardgekookte eieren worden met plantaardige kleurstoffen geverfd, milieuvriendeijk en zeer herkenbaar. Met spinazie, rodekool, wortelen, uienschillen en rode bieten voorziet de boerenfamilie de eieren van de mooiste kleuren. Nog voor het verven worden er bloemen en grassen op de paaseieren gelegd. Zo ontstaat een uniek patroon. Op paaszondag worden de gekleurde paaseieren niet gewoon opgegeten, maar vormen ze een belangrijk onderdeel van een bijzonder levendig paasgebruik, het zogenaamde eiertikken. Twee spelers, beide met een gekleurd paasei, staan tegenover elkaar en slaan om beurten de punten van de eieren tegen elkaar. De winnaar is degene wiens ei aan het eind heel is gebleven.
Voorbereidingen voor het feest
De vele paastradities die zich in de loop der eeuwen hebben ontwikkeld, worden ook vandaag nog in ere gehouden door de boerenfamilies in Zuid-Tirol en samen gevierd door jong en oud. De paastradities bereiken hun hoogtepunt tijdens de Goede Week. Op Palmzondag worden de palmtakken gezegend. Deze worden mee naar huis genomen en in de "Herrgottswinkel" bewaard ter bescherming van huis en boerderij. De verse mierikswortel voor het paasmaal wordt op paaszaterdag geraspt. Op paaszondag worden de gekleurde eieren in de kerk gezegend, samen met de Fochaz - een traditioneel paasbrood -, de paasham en het paasboeket. Het gewijde voedsel wordt na de kerk thuis opgediend. De kleintjes kunnen niet wachten om op zoek te gaan naar hun paasnest. De kinderen krijgen een gistgebakje van hun peetouder. Voor de meisjes in de vorm van een kip en voor de jongens in de vorm van een haas.