brood en banket
Zuid-Tiroolse Zelten (kerstkoekjes)
Zelten (kerstkoekjes)
Voor de boeren was lange tijd het vruchtenbrood Zelten de enige luxe in de kerstperiode. Het werd volgens traditie altijd gemaakt op Sint-Thomasdag.
Maria Ganthaler
Boerin van de Pflanzerhof
Ingrediënten
ca. 30 stuks
40 MIN.
-
1 kgnoten, grof gehakt
-
1 kgsultanarozijnen of gedroogde druiven
-
1 kggedroogde vijgen, fijngehakt
-
150 gsuiker
-
2citroenen
-
2sinaasappels
-
2 tlanijs
-
2 tlkarwijzaad
-
1 tlkaneelpoeder
-
1/2 tlkruidnagelpoeder
-
1 snufjezout
-
500 mlglühwein
150
g
tarwebloem
100
g
roggemeel
25
g
droge gist
1
snufje
zout
1
el
olie
notenhelften
amandelen
cocktailkersen
suikerwater om mee te bestrijken
Bereiding - Zuid-Tiroolse Zelten (kerstkoekjes)
-
1.StapDe avond tevoren alle ingrediënten voorbereiden, glühwein erover gieten en goed kneden. Afdekken en een nacht op een koele plaats laten rijzen.
-
2.StapDe volgende dag het brooddeeg maken: alle ingrediënten goed vermengen en er een deeg van maken, daarna kort laten rijzen.
-
3.StapHet brooddeeg bij het gemarineerde fruit voegen en goed doorkneden. De Zelten vormen en voor het bakken met suikerwater bestrijken. Bak de Zelten op ca. 175° gedurende 40 minuten.
-
4.StapNa het bakken nogmaals met suikerwater bestrijken en versieren met walnoothelften, amandelpitten of cocktailkersen.
-
5.StapDe Zelten goed laten afkoelen (ongeveer 24 uur) en in huishoudfolie wikkelen. Minstens een week laten trekken!
-
Veel succes