Bestemming
Koning Ortler: het hoogste punt van Zuid-Tirol
Met een hoogte van 3.905 meter is de Ortler de hoogste berg van Zuid-Tirol. Alleen ervaren alpinisten zouden de reus in de Obervinschgau moeten beklimmen.
In het westen van Zuid-Tirol, in Obervinschgau bij de Lombardische provincie Sondrio en de Zwitserse grens, rijst de Ortler op. Met een hoogte van bijna 4.000 meter wordt hij al sinds het begin van de 19e eeuw "koning" genoemd - en terecht. De Ortler is de hoogste berg van Zuid-Tirol, en de routes ervan worden geclassificeerd als serieuze tochten op grote hoogte die zeker niet onderschat mogen worden. Alleen ervaren alpinisten zouden die moeten beklimmen. Dat de Ortler in de Eerste Wereldoorlog een oorlogstoneel was, kun je je tegenwoordig nauwelijks voorstellen. Dit strategisch belangrijke punt werd onder ongunstige omstandigheden bezet. Zelfs nu nog komen er uit het ijs keer op keer delen van uitrusting van de soldaten tevoorschijn.
Sulden - aan de voet van de Ortler
De witte kam van de Ortler is al te zien vanaf de Reschensee. Om in Sulden te komen, waar het omhoog gaat naar de Ortler, moet je in het Vinschgaudal bij Spondinig afslaan richting Stilfserjoch en bij Gomagoi de weg volgen naar het einde van het dal in Sulden. Het dorp is niet alleen het startpunt voor tochten naar de Ortler, maar ook al tientallen jaren een populaire vakantiebestemming voor bergliefhebbers. In de zomer trekken alpenweiden en bergtoppen bezoekers, in de winter geweldige pistes en skitochten.
Messner Mountain Museum Ortles
De Zuid-Tiroolse extreme bergbeklimmer Reinhold Messner heeft in Sulden één van zijn zes Messner Mountain Musea geopend. Het draagt de naam Ortles en is geheel gewijd aan het thema ijs. Het ondergrondse museum herbergt 's werelds grootste collectie Ortles-afbeeldingen en toont ijsuitrusting uit de laatste twee eeuwen van het alpinisme.
De gevaren van de gletsjer
Het Messner Mountain Museum laat bezoekers kennismaken met de thema's ijs en gletsjers - beklimmers van de Ortler ervaren deze natuurkrachten van dichtbij. Hierdoor worden ze ook blootgesteld aan de echte gevaren van de gletsjer. Een Ortler beklimming moet niet worden onderschat; het is een moeilijke, en in ongunstige omstandigheden zelfs zeer moeilijke, hoogalpine gletsjertocht. Bijzondere voorzichtigheid is ook geboden, want door het terugtrekken van de gletsjer vind je jaar na jaar nieuwe omstandigheden op de berg. Voor de beklimming van de Ortler is een complete gletsjeruitrusting nodig.
Beklimming van de Ortler
Er zijn talloze routes die naar de top van de Ortler leiden, maar de meeste zijn alleen van historisch belang. Sommige werden na hun eerste beklimming nooit meer beklommen. Tegenwoordig wordt de Ortler voornamelijk beklommen via twee routes: de Normalweg en de Hintergrat. Beide tochten zijn tweedaagse tochten en starten vanuit Sulden. De normale route loopt via de Payerhut, de beklimming via de Hintergrat gaat via de gelijknamige Hintergrathut. De volgende dag volgt de beklimming van de top vanuit de hutten. Omdat dit vijf tot zeven uur duurt, beginnen de alpinisten al voor zonsopgang. Eenmaal op de 3.905 meter hoge top van de Ortler kun je genieten van een fantastisch uitzicht, voordat je aan de - eveneens niet gemakkelijke - afdaling via de normale route begint.
Ortler
Verdere informatie
Unser Büro ist im „Haus der Berge“ (Nähe Kirche) in Sulden untergebracht. Hier erhalten Sie gerne unverbindliche alpine Auskünfte und können sich zu den Gruppentouren und für Privatführungen anmelden.
At 3,905 metres, the Ortler mountain is the highest in South Tyrol. It is recommended that only experienced mountaineers attempt to climb this giant of a mountain in Upper Vinschgau valley.