Bestemming
Klooster Säben: de heilige berg van Zuid-Tirol
Op imposante wijze troont het klooster van Säben boven de middeleeuwse stad Klausen in het Eisackdal in Zuid-Tirol. Een bedevaartsoord dat ook gezinnen graag bezoeken.
Of je Klausen nu benadert vanuit het noorden of vanuit het zuiden: De opvallende berg met de burcht Säben met zijn benedictijnenklooster uit de late 17e eeuw, idyllisch gelegen te midden van wijngaarden, komt onvermijdelijk in beeld voor de reiziger. Een bezoek aan het indrukwekkende kloostercomplex met de Genadekapel, de Onze-Lieve-Vrouwekerk, de kloosterkerk en de Kerk van het Heilige Kruis mag op geen enkele vakantie in Zuid-Tirol ontbreken. De voormalige bisschopszetel is immers één van de belangrijkste historische en religieuze plaatsen van het land. Een wandeling is voor jong en oud de moeite waard en inclusief.
De "Acropolis van Tirol"
Geen enkele plaats in Zuid-Tirol is zo rijk aan archeologische, historische en kunsthistorische bijzonderheden als de berg Säben met het klooster Säben. De christelijke betekenis van de berg van Säben gaat terug tot de tijd van de Romeinen, die er de laat-Romeinse nederzetting inclusief kazernes "Sabonia" stichtten. Tussen de 4e en 5e eeuw werd de vroegchristelijke "Kerk in de Wijngaard" gebouwd. In 600 na Christus kwam er nog een bedehuis bij op het terrein van de huidige Kreuzkirche. Een bij archeologische opgravingen gevonden relikwie uit het vroege christendom - een doopvont voor volwassenen - wijst ook op het bestaan van een vroegchristelijke doopkapel. Verdere archeologische opgravingen in de jaren 1970 brachten ook Romeinse en Germaanse graven aan het licht. De eerste sporen van bewoning op de berg van Säben dateren echter uit de Midden-Steentijd: verschillende vondsten zoals pijlpunten, een stenen bijl en een vuurstenen werktuig getuigen hiervan.
Bisschopszetel en bedevaartsoord
In de vroege middeleeuwen ontwikkelde de laat-Romeinse nederzetting "Sabonia" zich tot het bisdom "Sabiona", dat er tot ongeveer het jaar 1000 zou bestaan, totdat de zetel onder keizer Otto de Grote naar Brixen werd verplaatst. Vervolgens werd de plek op de berg van Säben bij Klausen omgebouwd tot een Mariaklooster en in de 11e en 13e eeuw uitgebouwd tot de hoofdburcht van de bisschop, die in tijden van crisis diende als vesting voor de bisschop.
Het klooster van Säben wordt beschouwd als één van de oudste bedevaartsoorden van Tirol. De al in 1503 genoemde Ladinische kruisweg getuigt daarvan. Ook nu nog maken gelovigen uit het Gaderdal om de drie jaar een pelgrimstocht te voet naar het klooster.
Er zijn in de loop der eeuwen ettelijke architectonische veranderingen aangebracht. In 1533 werd het complex bijna volledig verwoest door brand. Daarna bleef het klooster 150 jaar onbewoond, voordat de Onze-Lieve-Vrouwekerk en later de Heilig-Kruiskerk door de inwoners van Klausen werden herbouwd. In 1685 werd het complex overgenomen door nonnen van de benedictijnenorde en in 1699 ingewijd als abdij. Tussen 1880 en 1890 werd de abdij van Säben voor het laatst gerenoveerd vanwege het gevaar van een aardverschuiving.
Te voet van Klausen naar Säben
Twee korte wandelingen leiden van de oude stad van Klausen, die zeer de moeite waard is, naar de ongeveer 200 meter hoger gelegen abdij. De ene is een wandeling van 40 minuten langs de Säbenpromenade en de andere is een matig steile wandeling van 30 minuten langs de kruisweg. Het beginpunt van beide paden is een prachtige oude stenen trap bij de Mühlgasse. Kasteel Branzoll is te zien op weg naar het klooster, maar dat kun je niet bezichtigen. Omdat het klooster alleen te voet te bereiken is, zijn er ten noorden en ten zuiden van de stad parkeerplaatsen beschikbaar voor bezoekers. De paar zusters die nu nog in het Säbenklooster wonen, leven in afzondering. Daarom kan slechts een klein deel van het kloostercomplex worden bezichtigd. Hiertoe behoren de Genadekapel, de Onze-Lieve-Vrouwekerk, de Kloosterkerk, de Kerk van het Heilig Kruis en de Jubileumfontein. Informatie over de exacte openingstijden is verkrijgbaar bij de VVV van Klausen.
Klooster Säben
Verdere informatie
Sabiona is the spiritual cradle of the entire Tyrol region and one of its oldest monuments.
Today, the fortress is the site of the enclosed convent of the Benedictine nuns. Some parts of the monument can be visited every day from 8 a.m. to 5 or 6 p.m.
Instead, the church of Our Lady is open from the middle of April to the end of octobre every Tuesday from 2 to 5 p.m. Guidet tours on request.
Groups of 15 or more persons can reserve a guided tour even outside normal hours. Information in the Tourist Office Klausen, Tel. 0472 847 424
Holy Mass: Sunday at 8:30 clock and Monday – Saturday at 7:15 clock (German)