Bestemming
Castelfeder: een Grieks eiland in Zuid-Tirol
In de biotoop Castelfeder in het Zuid-Tiroolse Unterland is het niet alleen het landschap dat aan Griekenland doet denken. Mogelijk hebben hier ook ooit Grieken geheerst.
Toen Griekse schilders tijdens de Romantiek vanuit Italië naar het noorden reisden, kwamen ze ook door Zuid-Tirol. Toen ze de Castelfeder heuvel tussen Neumarkt, Auer en Montan zagen, deed die hen zozeer aan hun vaderland denken dat ze die het "Arcadië van Tirol" noemden. De door gletsjers uitgeslepen porfierkoepels en de steppeachtige flora van de biotoop met zijn droge struiken en bosjes doen inderdaad denken aan een Grieks landschap. Ook de ruïnes op het hoogste punt van Castelfeders, die kunnen terugkijken op een lange geschiedenis, dragen daaraan bij.
Een rots in de storm van de geschiedenis
De eerste sporen van bewoning op Castelfeder dateren uit het tweede millennium voor Christus. Urnengraven met grafgiften uit deze periode wijzen op vroege bewoning. Ongeveer 2500 jaar later, na de val van het West-Romeinse Rijk in de 5e eeuw na Christus, maakte dit gebied deel uit van het door Griekenland beïnvloede Byzantijnse Rijk. Om de oprukkende Germaanse stammen tegen te houden, bouwden de Byzantijnen een fort op Castelfeder, maar verlieten het in de 7e eeuw na twee branden. Pas in de vroege Middeleeuwen werden de vestingwerken vernieuwd en aangevuld en werd de heuvel opnieuw gebruikt als verdedigingswerk. Vandaag de dag getuigen verschillende ruïnes nog van de bewogen geschiedenis van Castelfeder.
Een dag in ruïnes
Op de heuveltop vallen vooral twee stenen bouwwerken op. Aan de oostkant staan de resten van de Sint-Barbara-kapel, die waarschijnlijk al in de 6e eeuw werd gebouwd en pas vanaf 1750 in onbruik en verval raakte.
De westkant daarentegen wordt gesierd door de zogenoemde Kuchelen, ronde bogen die overbleven van de oorspronkelijke 500 meter lange Byzantijnse ringmuur. Iets verder naar beneden ontdek je nog meer delen van de ringmuur, waarvan de constructie doet denken aan de vestingmuren van Constantinopel. Een duidelijk teken dat hier Grieken aan het werk waren. De ruïnes van de zogenaamde Longobardentoren danken we daarentegen aan bouwactiviteiten in latere tijden, waarvan de funderingsmuren ook nu nog een weerbare indruk maken.
De "vruchtbaarheidsglijbaan" in de directe omgeving van de Kuchelen is minder door de mens gemaakt en eerder ontstaan door de kracht van de gletsjers. Deze glad gepolijste stenen helling zou een "vruchtbare" werking hebben. Dus als je nog geen kinderwens hebt, kun je beter afzien van een glijpartijtje.
Speelplaatsen
Een klim naar de heuveltop van Castelfeder is echter niet alleen de moeite waard voor geschiedenisliefhebbers. De Byzantijnen wisten waarom ze juist hier een fort bouwden. Vanaf het hoogste punt van Castelfeder heb je een onbelemmerd uitzicht over het zuiden van Zuid-Tirol en voel je je eigenlijk een beetje de bewaker van het Etschdal. Behalve het pad naar de heuveltop kronkelen er nog andere wandelpaden door Castelfeder. Bij de weg tussen Auer en Montan begint bijvoorbeeld het natuurbelevingspad Biotop Castelfeder, dat bezoekers met informatieborden langs de weg voorlicht over de flora en fauna van de biotoop. Ook degenen onder ons die nog niet kunnen lezen, komen aan hun trekken. Castelfeders weilanden zijn de ideale speelplaats voor kinderen. Bovendien zijn mensen niet de enige bewoners van de heuvel. Geiten en af en toe ezels grazen op Castelfeder en zorgen ook voor afwisseling. En last but not least is de heuvel ook de ideale plek voor een picknick in de schaduw van de oude bomen.
Castelfeder
Verdere informatie
The fertile terrace between Auer/Ora, Neumarkt/Egna, and Montan/Montagna is an ancient cultural landscape. Castelfeder was the center of human existence in the south of South Tyrol for thousands of years. There are traces of settlements from the Stone and Bronze Ages. The remains of a castle complex, the legendary fertility chute and the walls of the Barbara Chapel bear witness to a mystical past. Also, Raetians, Romans, and other tribes who settled in the area around the hill retreated to the 400-meter-high hill in troubled times and left their traces.
After the fall of the Western Roman Empire, the Byzantine Empire had Castelfeder refortified as a bastion against the Germanic tribes shortly after the year 500. On this "acropolis," hundreds of people could find refuge together with their cattle and supplies. The last remains of the 500-meter-long ring wall of this largest fortress of the Adige Valley are the "Kuchelen," whose construction resembles the city wall of Constantinople.
Because of the Mediterranean vegetation, the area was called the "Arcadia of Tyrol" by romantic poets. The Castelfeder hill is important not only from an archaeological and historical point of view, but also from an ecological one. Thus, a zone with an area of about one hundred hectares was placed under landscape protection as a biotope years ago. Due to the Mediterranean climate, it is particularly mild on the hill as early as March. Today, Castelfeder is home to some animals that have become rare in Europe. The biotope's flora and fauna can be explored on the nature discovery trail.Freeway A22, exit Ora/Egna, direction Ora, Via Val di Fiemme