Relaxed actief
Vakantiebestemming
Vakantie op de boerderij in Gsieser Tal
Ongerepte natuurlandschappen tussen de uitlopers van de Rieserferner-groep en de Deferegger Alpen staan garant voor een ontspannen vakantie op de boerderij in Gsiesertal.
De vallei het Gsiesertal is zo’n 22 kilometer lang. Vanaf het Pustertal buigt het in noordoostelijke richting af en er zijn talrijke onbewoonde zijdalen. De dalbodem van Gsiesertal is wijd en buitengewoon zonnig. Aan beide kanten vindt men dichte bossen op de hellingen. De dalingang hoort nog bij de gemeente Welsberg-Taisten, maar de gemeente Gsiesertal omvat het grootste deel van de vallei, waarvan het dorp St. Martin de belangrijkste plaats is. De hoogst gelegen boerderijen bevinden zich bovenin het dal en de andere hoeven en gehuchten liggen verspreid.
Ongerepte natuurlandschappen tussen de uitlopers van de Rieserferner-groep en de Deferegger Alpen staan garant voor een ontspannen vakantie op de boerderij in Gsiesertal.
De vallei het Gsiesertal is zo’n 22 kilometer lang. Vanaf het Pustertal buigt het in noordoostelijke richting af en er zijn talrijke onbewoonde zijdalen. De dalbodem van Gsiesertal is wijd en buitengewoon zonnig. Aan beide kanten vindt men dichte bossen op de hellingen. De dalingang hoort nog bij de gemeente Welsberg-Taisten, maar de gemeente Gsies omvat het grootste deel van de vallei, waarvan het dorp St. Martin de belangrijkste plaats is. De hoogst gelegen boerderijen bevinden zich bovenin het dal en de andere hoeven en gehuchten liggen verspreid.
Winterplezier
Actieve wintersporters waarderen in het Gsiesertal met name de 40 kilometer lange en zeer gevarieerde langlauf-‘loipe’, die ook in visueel opzicht erg de moeite waard is. Ook de gezinsvriendelijke skiliften, zoals de Berglift in St. Magdalena, zorgen ervoor dat een vakantie op de boerderij in Gsiesertal bestaat uit een aangename mix van ontspanning en beweging. Maar ook zonder langlaufuitrusting hoeft niemand thuis te blijven. Andere activiteiten van de vakantiewoning of kamer hier zijn ontspannen wandelingen, tourtochten op de ski’s en sneeuwschoenwandelingen. In de winter wordt het anders zo rustige dal korte tijd iets levendiger. Sinds 1984 vindt hier de populaire skimarathon ‘Gsiesertal Lauf’ plaats, die in al die jaren niet één keer wegens gebrek aan sneeuw moest worden afgelast. De race trekt duizenden toeschouwers en sportievelingen naar de gemeente en is een van de populairste in zijn soort in het Alpengebied. Elk jaar staan er deelnemers uit meer dan 30 landen aan de start. Voor iedereen die nog meer afwisseling wil, is het naburige wintersporteldorado het Antholzer Tal slechts een korte rit verwijderd, evenals het Olanger dalstation van de Kronplatz.
’Almhütten’-Tour
Eén keer per jaar nodigen de horeca-ondernemers van de almen (‘Almwirte’) de mensen uit voor een Marende, een lekkere broodmaaltijd met veel Zuid-Tiroler specialiteiten. Om de zomer uit te luiden, vieren in totaal 40 ‘Almhütten’ in september op de alpenweiden van het Gsiesertal het zogenaamde ‘Gsieser Almhüttenfest’. Veel meer dan goed weer is hierbij niet nodig. En of het nu gaat om een stevige goulash met polenta of iets zoets, zoals ‘Strauben’ of ‘Krapfen’ – voor de inwendige mens wordt gezorgd. Daarbij klinkt feestelijke muziek, en dat alles te midden van weelderige groene weiden in de frisse berglucht op zo’n 1800 meter boven de zeespiegel. Zo wandelt men van alm tot alm om van alle boerenlekkernijen iets te proberen. Bij een vakantie op de boerderij in Gsiesertal is smullen bijna een plicht te noemen.
Winterplezier
Actieve wintersporters waarderen in het Gsiesertal met name de 40 kilometer lange en zeer gevarieerde langlauf-‘loipe’, die ook in visueel opzicht erg de moeite waard is. Ook de gezinsvriendelijke skiliften, zoals de Berglift in St. Magdalena, zorgen ervoor dat een vakantie op de boerderij in Gsies bestaat uit een aangename mix van ontspanning en beweging. Maar ook zonder langlaufuitrusting hoeft niemand thuis te blijven. Andere activiteiten van de vakantiewoning of kamer hier zijn ontspannen wandelingen, tourtochten op de ski’s en sneeuwschoenwandelingen. In de winter wordt het anders zo rustige dal korte tijd iets levendiger. Sinds 1984 vindt hier de populaire skimarathon ‘Gsiesertal Lauf’ plaats, die in al die jaren niet één keer wegens gebrek aan sneeuw moest worden afgelast. De race trekt duizenden toeschouwers en sportievelingen naar de gemeente en is een van de populairste in zijn soort in het Alpengebied. Elk jaar staan er deelnemers uit meer dan 30 landen aan de start. Voor iedereen die nog meer afwisseling wil, is het naburige wintersporteldorado het Antholzer Tal slechts een korte rit verwijderd, evenals het Olanger dalstation van de Kronplatz.
’Almhütten’-Tour
Eén keer per jaar nodigen de horeca-ondernemers van de almen (‘Almwirte’) de mensen uit voor een Marende, een lekkere broodmaaltijd met veel Zuid-Tiroler specialiteiten. Om de zomer uit te luiden, vieren in totaal 40 ‘Almhütten’ in september op de alpenweiden van het Gsiesertal het zogenaamde ‘Gsieser Almhüttenfest’. Veel meer dan goed weer is hierbij niet nodig. En of het nu gaat om een stevige goulash met polenta of iets zoets, zoals ‘Strauben’ of ‘Krapfen’ – voor de inwendige mens wordt gezorgd. Daarbij klinkt feestelijke muziek, en dat alles te midden van weelderige groene weiden in de frisse berglucht op zo’n 1800 meter boven de zeespiegel. Zo wandelt men van alm tot alm om van alle boerenlekkernijen iets te proberen. Bij een vakantie op de boerderij in Gsiesertal is smullen bijna een plicht te noemen.
Zoek boerderij
Vakantieboerderijen in Gsiesertal
3 redenen
Vakantie in Gsiesertal
Gsiesertal-loipe meer
dan 40 km langlaufplezier
Authentiek en
vreedzaam zijdal
Culinair wandelen langs
de Gsieser Almen
Geen Pasen zonder os
Al meer dan 200 jaar zweren fijnproevers bij het malse vlees van de ossen uit Gsies. Zelfs de keizer in de Weense Hofburg kreeg naar verluid dit vlees met Pasen opgediend.
Al meer dan 200 jaar zweren fijnproevers bij het malse vlees van de ossen uit Gsies. Zelfs de keizer in de Weense Hofburg kreeg naar verluid dit vlees met Pasen opgediend.
Het schijnt dat de goede kwaliteit te danken was aan de bijzondere mesterij van de ossen uit Gsies. De boeren dreven het vee voor de Paasmarkt door het Gsiesertal naar St. Lorenzen in het Pustertal, om daar de beesten te verkopen. Eenmaal aangekomen brandde er niet zelden een hevige strijd los tussen de slagers, omdat ze allemaal de beste ossen wilde hebben. Het eerst verkochte dier werd feestelijk versierd en door de straten gedreven. Na de Tweede Wereldoorlog raakte deze traditie bijna in vergetelheid. Pas in de afgelopen 20 jaar heeft de bevolking van Gsies dit oude gebruik weer tot leven gewekt. En ook nu nog worden de tot 700 kilo zware ossen één keer per jaar traditioneel geveild in St. Lorenzen om met Pasen in de keukens van de herbergen en restaurants te worden bereid volgens aloude recepten.