Boerenadvent
Geuren, licht en voorvreugde
Tijdens een boerderijvakantie in Zuid-Tirol tijdens de advent leer je van alles over bloeiende Barbaratakken, zoete kerstkoekjes, strosterren en oude wierookrituelen. De boerenfamilie laat je kennismaken met diepgewortelde gebruiken.
Tijdens een boerderijvakantie in Zuid-Tirol tijdens de advent leer je van alles over bloeiende Barbaratakken, zoete kerstkoekjes, strosterren en oude wierookrituelen. De boerenfamilie laat je kennismaken met diepgewortelde gebruiken.
Wanneer de dagen korter en de nachten kouder worden en alleen de warme stube nog helder verlicht is, kondigt zich de tijd van bezinning aan. De vertrouwde geur van kaneel, glühwein en koekjes hangt overal in huis. In de boerderij heerst een harmonieuze sfeer. Vanouds is de kersttijd een belangrijke periode in de landbouwcyclus. De natuur gaat in winterslaap en op de boerderij wordt het stiller. Bij het vallen van de avond trekt de boerenfamilie zich terug bij de warme houtkachel en geniet van de uren samen. Een tijd voor tradities en verhalen. Ook de gasten in de vakantiewoningen en kamers op de boerderij kunnen hier deel aan hebben.
Kaarslicht en winterbloesems
De adventstijd op de boerderijen in Zuid-Tirol wordt begeleid door het licht van de traditionele adventskrans. Die wordt gemaakt van verse sparrentakken en versierd met vier kaarsen. Elke kaars staat symbool voor een adventszondag en vult zo geleidelijk aan de boerenstube met warm kaarslicht. Niet alleen de adventskrans, maar ook de zogenaamde Barbaratakken sieren de boerderij. Op 4 december, de dag van heilige Barbara, worden op de boerderij kersen-, forsythia- of perzikboomtakken afgesneden. De knoppenrijke takken worden in een vaas in het volle licht op de vensterbank gezet. Precies met Kerstmis bloeien de Barbaratakken en met hun frisse wit en roze brengen ze kleur in het koude seizoen.
Zoete adventslekkernijen
In de adventstijd verandert de boerderijkeuken in een bakkerij, waar Spitzbuben, peperkoek, vanillemaantjes en kaneelsterren uit de oven komen. Met grote vaardigheid kneedt de boerin het deeg, steekt vormen uit en versiert de koekjes met zorg. Met dank aan overleverde recepten van oma ontstaat een bonte mengeling van traditionele kerstkoekjes. Met glühwein of kruidenthee erbij kunnen tenslotte niet alleen het boerengezin, maar ook hun vakantiegasten genieten van de zoete lekkernijen. Een speciaal Zuid-Tirools kerstkoekje is de Zelten. Dat is een gekruid vruchtenbrood, gemaakt van verschillende noten, gedroogde peren, vijgen, pruimen en sultanarozijnen en lang houdbaar.
Boerentradities
Een uitbundig versierde kerstboom mag op de boerderijen in Zuid-Tirol niet ontbreken. Het doorslaggevende verschil zit hem in de versieringen. Op veel plaatsen worden die met de hand gemaakt op de boerderij. Heel populair zijn de met de hand gemaakte strosterren. Halmen worden gevliochten en met draad samengebonden tot ingewikkelde vormen. Op kerstavond sieren de prachtige sterren de kerstboom en doen kinderogen stralen. Op de boerderijen lopen de adventsgebruiken en -tradities door tot in het nieuwe jaar. Rond Driekoningen wordt tijdens de "Rauhnächte" de hele boerderij gezegend met wierook en wijwater. Het cijfer van het nieuwe jaar en de letters C+M+B (Christus zegene dit huis) worden met gewijd krijt op de deuren geschreven. Dit ritueel is bedoeld om het kwaad te verdrijven van de boerderij en om bescherming en een goede oogst voor het komende jaar te vragen. Tijdens de boerenadvent beleven de gasten authentieke tradities en een stukje Zuid-Tiroolse cultuurgeschiedenis op de boerderij.