Wijnproeverij
Van de wijnstok in het glas
Rood, wit of rosé: duik in de wereld van de Zuid-Tiroolse wijn. Bij een wijnproeverij tijdens een boerderijvakantie geniet je niet alleen van een goed glas wijn van eigen bodem, maar ook van het bijpassende verhaal.
Rood, wit of rosé: duik in de wereld van de Zuid-Tiroolse wijn. Bij een wijnproeverij tijdens een boerderijvakantie geniet je niet alleen van een goed glas wijn van eigen bodem, maar ook van het bijpassende verhaal.
De wijngaarden in Zuid-Tirol strekken zich uit van de Vinschgau via het Etschtal tot in het zuidelijkste deel van de provincie en van het Eisacktal omhoog tot aan het Brixental. Het landschap in deze streken wordt dan ook grotendeels gekenmerkt door pergola's en latwerk waarin de boeren hun wijnstokken trekken. De wijnbouwgebieden worden vooral gekenmerkt door hun landschappelijke diversiteit. De druivensoorten zijn navenant gevarieerd. Drie belangrijke wijnen vinden hun oorsprong in Zuid-Tirol: de steeds populairder wordende Lagrein, de Vernatsch, de meest verbreide rode wijn van Zuid-Tirol, en de Gewürztraminer, die onlosmakelijk verbonden is met het wijndorp Tramin.
Nergens anders kun je het wijnproces van dichterbij beleven dan op een wijnboerderij met vakantiewoningen en kamers. Daar krijg je de kans om achter de schermen van de wijnbouw te kijken en de boer aan het werk te zien. In de herfst, tijdens de wimmen, zoals de druivenoogst in Zuid-Tirol wordt genoemd, sta je er met de neus bovenop als de druiven worden binnengehaald. Ook tijdens het persen of bottelen is er veel te zien. Met grote trots schenkt de boer het eerste slokje van de nieuwe wijn voor je in. Voor het proeven van de eigen wijnen van de boerderij dalen de wijnliefhebbers samen met de boerenfamilie af naar de diepe kelder, waar de wijnen in een gezellige sfeer worden geproefd. De boerin serveert er hartig spek, pittige kaas en knapperig Schüttelbrot bij.