Hof- en Buschenschanken
Van A tot Z
De Zuid-Tiroolse keuken uitgelegd
Wat zijn Strauben, hoe bereid je Kesselfleisch en wat bedoelen de boeren als ze het over „Plent“ hebben? Geen nood, bij ons word je een echte Zuid-Tirol-expert. Wij geven uitleg over 15 typische boerengerechten met een Tiroolse naam.
Äpfelkiechl Appelbeignets
Buchteln Gistdeeg gevuld met jam
Bauerngröstl Gekookt rundvlees met licht geroosterde aardappelen
Brennsuppe Soep op basis van bruine roux
Erdäpfelblattlen Gefrituurde aardappelschijfjes
Fleischkrapfen gehakt pasteitjes
Geselchtes Gerookt vlees van varkensvlees, rundvlees of wild
Grüne Zaache Gefrituurde aardappelschijfjes met spinazievulling
Kaiserschmarrn Gebakken en in kleine stukjes gesneden pannenkoek
Kaminwurzen Gerookte, luchtgedroogde worst
Kesselfleisch Varkensnek gekookt in een schnapps pot
Kloatzenkrapfen Deegballetjes met Kloatzenvulling (gedroogde peren, gekookt en in stukjes gesneden)
Kniekiechl Gefrituurde beignets
Krapfen Gefrituurde deegwaren met of zonder vulling
Minggelen kleine gist donuts zonder vulling
Muas Gekookte melk met bloem
Plent Vaste pap van maïsgriesmeel
Pressknödel Platgedrukte kaasknoedels, eerst gebakken en dan gekookt
Saure Schwartlen Gekookt spekzwoerd, geserveerd met azijn en olie
Saure Suppe “Brennsuppe" met pens
Schlutzer Deegenvelopjes met spinazie- of kwarkvulling
Schnalser Nudel Een gerecht gebakken in vet van roggemeel en kwark
Schneemilch romig dessert gemaakt van brood, appels en kaneel
Schöpsernes Vleesgerecht op basis van lams- of schapenvlees
Schupfnudel Met de hand gemaakte noedels van aardappeldeeg
“Schwarzplentene knoedels” van boekweitmeel
“Schwarzplentener Kuchen” van boekweitmeel
“Schwarzplentener Riebl” gebakken, versnipperde pannenkoek van boekweit
“Strauben” in heet vet tot een spiraal gevormd beslag
“Surfleisch” gezouten varkensvlees
Tirtlen Gefrituurde deegenvelopjes, meestal met zuurkool- of kwarkvulling
Zieger Pikante, kegelvormige almkaas van koemelk
Wat zijn Strauben, hoe bereid je Kesselfleisch en wat bedoelen de boeren als ze het over „Plent“ hebben? Geen nood, bij ons word je een echte Zuid-Tirol-expert. Wij geven uitleg over 15 typische boerengerechten met een Tiroolse naam.
Äpfelkiechl Appelbeignets
Buchteln Gistdeeg gevuld met jam
Bauerngröstl Gekookt rundvlees met licht geroosterde aardappelen
Brennsuppe Soep op basis van bruine roux
Erdäpfelblattlen Gefrituurde aardappelschijfjes
Fleischkrapfen gehakt pasteitjes
Geselchtes Gerookt vlees van varkensvlees, rundvlees of wild
Grüne Zaache Gefrituurde aardappelschijfjes met spinazievulling
Kaiserschmarrn Gebakken en in kleine stukjes gesneden pannenkoek
Kaminwurzen Gerookte, luchtgedroogde worst
Kesselfleisch Varkensnek gekookt in een schnapps pot
Kloatzenkrapfen Deegballetjes met Kloatzenvulling (gedroogde peren, gekookt en in stukjes gesneden)
Kniekiechl Gefrituurde beignets
Krapfen Gefrituurde deegwaren met of zonder vulling
Minggelen kleine gist donuts zonder vulling
Muas Gekookte melk met bloem
Plent Vaste pap van maïsgriesmeel
Pressknödel Platgedrukte kaasknoedels, eerst gebakken en dan gekookt
Saure Schwartlen Gekookt spekzwoerd, geserveerd met azijn en olie
Saure Suppe “Brennsuppe" met pens
Schlutzer Deegenvelopjes met spinazie- of kwarkvulling
Schnalser Nudel Een gerecht gebakken in vet van roggemeel en kwark
Schneemilch romig dessert gemaakt van brood, appels en kaneel
Schöpsernes Vleesgerecht op basis van lams- of schapenvlees
Schupfnudel Met de hand gemaakte noedels van aardappeldeeg
“Schwarzplentene knoedels” van boekweitmeel
“Schwarzplentener Kuchen” van boekweitmeel
“Schwarzplentener Riebl” gebakken, versnipperde pannenkoek van boekweit
“Strauben” in heet vet tot een spiraal gevormd beslag
“Surfleisch” gezouten varkensvlees
Tirtlen Gefrituurde deegenvelopjes, meestal met zuurkool- of kwarkvulling
Zieger Pikante, kegelvormige almkaas van koemelk