Houtsnijwerk
Beschrijving boerderij
De Thalerhof ligt op 900 meter boven zeeniveau in Schnauders, een klein bergdorpje dat deel uitmaakt van Velturno/Feldthurn. Het uitzicht vanaf de boerderij op de Dolomieten is magnifiek. De Thalerhof is sinds 1772 in het bezit van de familie Kerschbaumer. Tot het familiebezit behoren verder een stal met 15 melkkoeien en hun zelfgefokte kalveren, twee vakantieappartementen en een elf hectare groot bos. Daar is Herbert Kerschbaumer net zo vaak te vinden als in de grote houtsnijwerkplaats op de boerderij. Vooral in de winter kunnen bezoekers hier zien hoe Herbert en zijn vader, eveneens een enthousiast houtsnijder, aan het werk zijn.
Bauer Herbert Kerschbaumer
heet je hartelijk welkom!
Wij spreken Tsjechisch, Duits, Duits, Italiaans, Italiaans, Engels en Engels
Het oude handwerk als roeping
“Wat ik aan houtsnijden zo fascinerend vind?” Herbert Kerschbaumer hoeft niet lang over een antwoord na te denken: “Dat ik met mijn eigen handen uit een gewoon stuk hout een mooie sculptuur kan maken.” Het houtsnijden heeft hij geleerd in Ortisei/St. Ulrich in het dal Val Gardena/Gröden, de bakermat van de Zuid-Tiroolse houtsnijkunst. In de afgelopen 25 jaar is “deze eeuwenoude vorm van kunstnijverheid meer dan alleen een hobby geworden. Voor mij is houtsnijden een roeping, een mooie, maar ook serieuze zaak”, vertelt Herbert, terwijl hij zijn hand over een stuk oud hout laat glijden en bedenkt wat hij hiervan zou kunnen maken. “In de loop der tijd krijg je gevoel voor het soort hout, of het hard of zacht is, en weet je wat je met bijvoorbeeld een hele boomstam kunt doen”, aldus de jonge beeldhouwer. In zijn werkplaats biedt hij ook cursussen houtsnijden aan.
De charme van handwerk
Herbert Kerschbaumer werkt bijzonder graag met oud hout en met wortelhout, omdat dit hout goed past bij zijn voorkeur voor bijzondere dingen. De jonge boer is ervan overtuigd dat “het juist de niet-perfecte dingen zijn die dit werk zo boeiend maken en ervoor zorgen dat je de moeite die je erin steekt in het resultaat terugziet”. Met geoefende bewegingen zet hij de steekbeitel op een stuk hout. Na de eerste grove bewerking volgt de finetuning. Hier is veel vakmanschap voor nodig, want als er op een bepaalde plaats te veel wordt weggesneden, kun je dat bijna niet meer goedmaken. “Fingerspitzengefühl, oog voor detail en van aanpakken weten” zijn volgens Herbert belangrijke karaktereigenschappen, terwijl zijn vingers over het werkstuk voor hem glijden, elke insnijding voelen en zo nodig bijsnijden.
Gemaakt van goed hout
De houtsnijder van de Thalerhof is een veelzijdig kunstenaar. Op zijn repertoire staan zowel een laatromaanse Christusfiguur van bergdennenhout als moderne vrouwensculpturen. Tot zijn lievelingsstukken behoren de karakteristieke gezichten van dorpsbewoners, die hij voor het Klederdrachtmuseum in Castel Velturno/Schloss Felthurns heeft gesneden. Het hout, de basis voor zijn kunstzinnige houtsnijwerk, is voornamelijk afkomstig uit het bos direct achter de boerderij. Hij werkt met verschillende regionale houtsoorten, waaronder bergden, kastanje, lariks, linde en spar. Vaak blijven de stammen en blokken jarenlang liggen voordat boer Kerschbaumer ze in een houten kunstwerk verandert. Zodra hij het hout in zijn handen heeft, komen de creatieve ideeën vanzelf in hem naar boven. “Ik plan nooit lang van tevoren, maar beslis vrij snel wat ik wil maken”, vertelt de boer met zijn passie voor het natuurlijke materiaal hout.
Elk stuk is uniek
Hier vindt u uniek houtsnijwerk uit het assortiment van Herbert Kerschbaumer.
Het assortiment
- crucifixen
- Mariabeelden
- Sculpturen
- Houtsnijwerk op bestelling
Ligging & aanrijroute
In de omgeving
-
naar het fietspad5 km
-
dichtstbijzijnde bushalte300 m