&noscript=1 /> Ambachtelijk houtdraaien in Zuid-Tirol
 
Met gevoel naar een kunstwerk
Met gevoel naar een kunstwerk

Met gevoel naar een kunstwerk

Landelijk handwerk

Het geheim van houtdraaien

Er zijn vele manieren om van de grondstof hout kunstwerken te maken. Houtdraaien is daar een bijzonder elegant voorbeeld van. De veelzijdige methodes om draaiend hout op een snijdende manier vorm te geven, vereisen vakmanschap en inspireren de makers, maar ook jou.

Er zijn vele manieren om van de grondstof hout kunstwerken te maken. Houtdraaien is daar een bijzonder elegant voorbeeld van. De veelzijdige methodes om draaiend hout op een snijdende manier vorm te geven, vereisen vakmanschap en inspireren de makers, maar ook jou.

Een grote portie passie gecombineerd met de veelzijdige kennis over de grondstof hout en zijn eigenschappen behoort tot de basisuitrusting in het ambacht van houtdraaien. Afhankelijk van het doel en de grootte van het hout, wordt een bepaalde methode gebruikt voor de verwerking. Daarom is het essentieel om het hout te begrijpen en ermee te werken, in plaats van ertegen.

 

Alpenden, es, beuk, walnoot of kers - deze houtsoorten en appelboomhout, dat ook inheems is in Zuid-Tirol, zijn perfect geschikt voor houtdraaien. Verbeelding en creativiteit worden vaak gestimuleerd door de kleuren en vormen van het hout. Zo ontstaan naast schalen en vazen ook sieraden of houten vruchten en andere decoratieve voorwerpen.

 

Goede dingen kosten tijd

 

Naast de traditionele bewerkingstechnieken van houtdraaien, zoals lang- of dwarshoutdraaien, is ook het natdraaien van hout populair. Deze methode is vaak een echte uitdaging. Hier wordt vers gezaagd hout op de draaibank gedraaid. Het natte hout snijdt veel gemakkelijker dan droog hout. Zo kunnen compacte en zware schalen worden gemaakt waarin de schors en dus de rustieke uitstraling behouden blijft. Het draaien van uiterst dunne schalen is bijzonder aantrekkelijk. Het duurt echter wel even voordat het afzonderlijke stuk klaar is, want na de productie beweegt de schaal zich ongeveer drie maanden in de droogkamer. Gedurende deze tijd blijft het uiterst spannend, omdat men niet weet hoe het voorwerp zich tijdens het droogproces zal gedragen. Zal het gewoon kromtrekken of barsten?

 

Op de boerderijen in Zuid-Tirol worden steeds weer nieuwe methoden uitgeprobeerd om het draaiwerk uniek te maken. Het hout kan bijvoorbeeld worden gebrand om een zwart uiterlijk te verkrijgen, of houtdraaien kan worden gecombineerd met andere technieken, zoals houtsnijwerk. Om een natuurlijke marmering op het oppervlak van het hout te krijgen, wordt het hout speciaal opgeslagen, zodat de gewenste marmering wordt bereikt.

 

Je begrijpt het al, houtdraaien is niet eenvoudig en het resultaat kan er vaak anders uitzien dan je je voorstelt. Maar dat is precies wat dit boerenambacht zo mysterieus en uniek maakt.

Lees meer Lees minder 

Boerderij zoeken

Houtdraaien

Wil je het ambachtelijke houtdraaien ontdekken? De boer kijkt uit naar je bezoek aan de werkplaats op de boerderij, waar je de kunstwerken niet alleen kunt bewonderen, maar ook in je handen kunt houden. Je zult de unieke stukken meteen mee naar huis willen nemen!

Lahngut
Karl Heinz Windegger  | Lana
Assortiment:
Ambacht
  • Houtdraaien
  • Houtsnijwerk
Je zoekresultaat

Nog meer landelijk vakmanschap

Wat is er nog meer?

Op de boerderijen in Zuid-Tirol zijn heel veelzijdige handwerkgrondstoffen te vinden. De boeren maken van elk van hen de mooiste unieke stukken. Kijk zelf maar.