Hof- en Buschenschanken
Törggelen bij de oorsprong
Op authentieke manier te beleven gebruik
Törggelen is niet altijd Törggelen. Alleen in Zuid-Tiroolse Buschenschanken, alleen daar, waar kastanjes en wijndruiven groeien en alleeen in de herfst is dit Zuid-Tiroolse gebruik in zijn oorspronkelijke vorm te beleven. Het initiatief „Törggelen bij de oorsprong“ laat zien waar je op authentieke wijze kunt törggelen.
Törggelen is niet altijd Törggelen. Alleen in Zuid-Tiroolse Buschenschanken, alleen daar, waar kastanjes en wijndruiven groeien en alleeen in de herfst is dit Zuid-Tiroolse gebruik in zijn oorspronkelijke vorm te beleven. Het initiatief „Törggelen bij de oorsprong“ laat zien waar je op authentieke wijze kunt törggelen.
De Zuid-Tiroolse Buschenschanken, die onderdeel zijn van het initiatief „Törggelen bij de oorsprong“, serveren zelfgemaakte gerechten, uitsluitend zelfgeperste wijn en kastanjes uit de streek.
„Buschen“ als herkenningsteken
Ze zijn te herkennen aan een „Buschen“ boven de toegangsdeur en ze liggen aan de Eisacktaler kastanjeroute en in de klassieke wijn- en kastanjeteeltgebieden van Zuid-Tirol rondom Bozen, in het dal en Überetsch, alsmede in het Etschtal, het Burggrafenamt en in de omgeving van Völs. Wat ze gemeen hebben: ze vieren op de oorspronkelijke manier een Zuid-Tirools gebruik – alleen in de herfst en op plekken waar druiven en kastanjes groeien. Alle deelnemende Buschenschanken voldoen bovendien aan de kwaliteitscriteria van het merk „Roter Hahn“.
Het typische Törggele-menu
Bij het Törggelen in de herfst krijgen gasten het beste uit de boerenkeuken voorgeschoteld, met veel eigen producten van de boerderij die met liefde zijn klaargemaakt. Wat komt er zoal op tafel: gerstesoep, kaasgnocchi of „Schlutzer“ (gevulde pasta) als voorgerecht en een slachtschotel met gepekeld vlees, spareribs, diverse worsten, knoedels en zuurkool als hoofdgerecht. Tot besluit zijn er geroosterde kastanjes en zoete "Krapfen" (beignets) met een fijne vulling – en misschien een glaasje zelfgestookte brandewijn.
Törggelen zoals vroeger
Het „echte“ Törggele-seizoen begint met een openingsfeest op de eerste zaterdag van oktober. Bij de officiële opmaat van „Törggelen bij de oorsprong“ ontsteken alle deelnemende Buschenschanken het zogenaamde „Keschtnfeuer“. Naast het aanbod van geroosterde kastanjes, zelfgemaakte wijnen en een heel palet aan producten van de boerderij openen de boeren om 18 uur hun bedrijf ook voor rondleidingen, wijndegustaties en nog meer. Iedere Buschenschank heeft een activiteit waarbij de gastgevers allerlei verhalen over huis en boerderij vertellen.